JOURNALISTISK INRIKTNING:
Arkitektur, byggnadsvård, formgivning, kulturvård, stadsplanering – och så fotboll förstås.

BAKGRUND:
Verksam i branschen sedan examen från Journalisthögskolan i Göteborg 1980. Har senare kompletterat med studier till byggnadsantikvarie och en fil mag i kulturvård. Länk: cv. Huvudförfattare till boken ”Halva kungariket är ditt – Svenska folkets kulturarv”, utgiven av Statens fastighetsverk och Gullers förlag, 2008.  Författare till ”Alla helgons lag” – utgiven 2012 på Votum förlag, och skriften ”Transjö Folkets Hus” – utgiven 2014 av länsstyrelsen i kronobergs län. Länk: Votum Förlag

AKTUELLA UPPDRAGSGIVARE:
Statens fastighetsverk, Göteborgs Stad och en rad facktidningar.

TIDIGARE ANSTÄLLNINGAR:
Jönköpings-Posten (1981), Kronobergaren, Växjö (1981-1984), Göteborgs-Tidningen (1985-1994).

OCH…
…sitter gärna upp på cykelsadeln. Helst för några mil på landsväg, men ett tufft spinningpass är inget dåligt substitut.

GÖR JUST NU:

Har just satt punkt för ett reportage om sjukgymnasten Ingvar Johanssons erfarenheter från Paralympics som publiceras i Fysioterapeutens juninummer. Våren har annars varit händelserik:

# 3 mars – invald som medlem i Författarcentrum Väst.

# 26 mars – tilldelad Olle Engkvist-priset av Stockholms Byggnadsförening.

# 3 april – Föredrag om ”Alla helgons lag” på Landsarkivet i Göteborg.

# 14 april – Skriften om Transjö Folkets Hus lämnade tryckeriet.

REFERENSER:
Eva Rosander, Statens fastighetsverk:

”Lars Hjertberg kan konsten att berätta en bra historia. Med kunskap som bas och flyhänt penna – oavsett om uppdraget har gällt en omfattande bok eller kortare texter.”

Sagt om ”Halva kungariket är ditt – Svenska folkets kulturarv”, utgiven av Statens fastighetsverk och Gullers förlag, 2008:

Åke Svensson, Smålandsposten 5 mars 2009:
”Ett av de mest makalösa bokverk man får tag i på svensk botten…”

Björn Ohlén, Byggnadskultur nr 4 / 2009:
”Språket är lättläst, ledigt och sätter in byggnaderna såväl i ett historiskt sammanhang som i nutidens Sverige. En välkommen ton i en kulturhistorisk tegelsten som kunde varit torrare än gammalt timmer.”

Sagt om ”Alla helgons lag – männen som gjorde Göteborg till fotbollens huvudstad”, utgiven av Votum förlag, 2012:

Lars O Carlsson, IFK Göteborg-magasinet, nr 4 / 2012:”Det kan sägas direkt. Detta är en utmärkt presentbok till den som har allt, inklusive ett brinnande intresse för fotboll, historia och/eller Göteborg.”

Tore Lund, GT, 24 november 2012:
”Hans bok om fotbollsprofilerna du glömt, deras gärning och deras gravar, ger kunskap du inte visste du ville ha.”

ARBETSPROVER:

Fotbollslexikon snart i mål
Vad heter skitmål på engelska? Och hur är det med nedflyttningsspöke? Professorerna Sölve Ohlander och Gunnar Bergh följer fotbollsspråkets finter. Läs här.
Publicerat i Språktidningen, nr 3 / 2010.

De bäddar för sommaren på Läckö
Igelkotten har krupit fram ur sin lövhög, sädesärlorna kilar ut och in i slottsmurens gömslen – och i den sött doftande komposthögen formligen krälar det av välmående lövmaskar. Det är nu det avgörs hur sommarens trädgård ska se ut. Läs här.
Publicerat i Kulturvärden nr 2 / 2010.

Bok: Halva kungariket är ditt – Svenska folkets kulturarv
Det som staten äger, äger vi alla tillsammans – slott, museer, teatrar, fästningar, skog och parker. Halva kungariket är ditt tar dig med på en resa genom Sverige och vidare ut över världens kontinenter.
Läs ett kapitel här. Läs om boken här.
Utgiven av Statens fastighetsverk och Gullers förlag 2008.

Bok: Alla helgons lag – Männen som gjorde Göteborg till fotbollens huvudstad
Följ med på en vandring runt Göteborgs kyrkogårdar. Möt profilerna som en gång gjorde Göteborg till landets fotbollshuvudstad. Vi stannar till vid 45 stenar på elva kyrkogårdar. Vilka var dom? Vad hände? Och hur gick det sedan? När strålkastarna hittat nya matchhjältar och mikrofonerna sträcktes fram mot nya framtidsnamn? Läs om boken här
Utgiven av Votum förlag 2012.

Skrift: Transjö Folkets Hus
I det lilla glasbrukssamhället Transjö, några kilometer söder om Kosta i Lessebo kommun, byggde arbetarna på 1920-talet ett Folkets Hus för möten, bildning och nöjen. 1983 blev den välbevarade miljön byggnadsminnesförklarad och våren 2014 blev skriften om husets historia klar. Länk till pdf kommer inom kort.
Utgiven av länsstyrelsen i kronobergs län 2014.