JOURNALISTISK INRIKTNING:
Vetenskapsjournalist inom miljö, medicin, psykologi och teknik men med hjärtat öppet också för kultur, nöje och samhälle.

BAKGRUND:
Nyhetsfreak och grävare som gick på journalisthögskolan redan på det röda 70-talet. Har arbetat som reporter inom radio, tv och tidningar, mest på TT (Tidningarnas Telegrambyrå). Medlem i Pratminus sedan 2000.

AKTUELLA UPPDRAGSGIVARE:
Sveriges Television, Socialstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Språktidningen, Vårt Göteborg, Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd), Jusektidningen, Göteborgs universitet, Logistikmagasinet.

TIDIGARE ANSTÄLLNINGAR:
Reporter SR/SVT Göteborg 1976, reporter Radio Skaraborg 1977, journalist på Miljöaktuellt och vik pressekreterare på Naturvårdsverket 1978, reporter Göteborgs-Tidningen 1979, reporter Arbetet Väst 1979, reporter TT Gbg 1979-1993, biträdande red chef TT Gbg 1993-1999, red chef TT Gbg 1999-2000.

OCH…
spelar inte golf, men tänker lära sig vågsurfa och lira saxofon, dock inte samtidigt.

GÖR JUST NU:

Medverkar i Språktidningen i februari 2017, skriver för forskningsrådet Forte om hållbar förändring i sjukvården, om hur socialtjänsten klarar att ta emot alla ensamkommande flyktingbarn och om digitaliseringens påverkan på sjuksköterskors arbetsmiljö. För Next Media skriver jag om grundskollärarnas framtid – och försöker hinna med många filmer på Göteborg Film Festival.

REFERENSER:

Hans Bister, chefredaktör MRF:s tidning Motorbranschen:
Mats Fahlgren är en mycket driven journalist, som på ett lättbegripligt sätt kan reda ut komplicerade förhållanden och samband ­ och dessutom med ett rikt och varierat språk.”

 

Carin Smederöd, redaktör Göteborgs Stads nyhetssajt Vårt Göteborg:
”Mats är en erfaren, pålitlig och engagerad slitvarg i nyhetsfabriken.”

ARBETSPROVER:

Vokalfrossa på sköna Hawaii

Hawaiiskan har ett av världens kortaste alfabet: 13 bokstäver. Och alla ord slutar på vokal. Det har gett oss ord som ukulele, hula-hula och wiki. Men också humuhumunukunukuapuaʻa. Publicerad i Språktidningen augusti 2013.

Läs mer

Den sanna historien bakom kultlåten Vintersaga

I 30 år har låten Vintersaga tröstat svenskarna i mörker och kyla, på senare tid tjänar den också som Volvo-reklam. Men från början var den tänkt som tv-serie. Publicerad i Göteborgs-Posten 18 mars 2015.

http://www.gp.se/kulturnoje/1.2660324-den-sanna-historien-bakom-kultlaten-vintersaga

Skolans data om övervikt kan användas bättre

Alla skolbarn i Sverige mäts och vägs regelbundet, vilket gör skolhälsovården till en fantastisk källa för att följa övervikt och hälsa. Men siffrorna sammanställs inte på nationell nivå. Publicerat på Fortes webb i maj 2013

Läs mer

Små steg mot öppnare domstolar

Bara sex av tio svenskar har stort förtroende för våra domstolar, visade Förtroendeutredningen 2008 och lade fram en rad förslag. Vad har hänt sedan dess? En kort-kort uppföljning för Jusektidningen, publicerad i januari 2012.

Läs mer:

E-handeln går mot ständigt nya rekord

Idag kan allt handlas på nätet. Varannan svensk shoppar på internet minst en gång i månaden. Och mest handlar vi på måndag förmiddag! En lägesrapport om den svenska e-handeln, publicerad i Logistikmagasinet i december 2011.

Läs mer:

Här kan man köpa min bok Vardagsmysterier:

http://cdon.se/böcker/fahlgren,_mats/vardagsmysterier-26579199