JOURNALISTISK INRIKTNING:
Vetenskapsjournalist inom miljö, medicin, psykologi och teknik men med hjärtat öppet också för kultur, nöje och samhälle.

BAKGRUND:
Nyhetsfreak och grävare som gick på journalisthögskolan redan på det röda 70-talet. Har arbetat som reporter inom radio, tv och tidningar, mest på TT (Tidningarnas Telegrambyrå). Medlem i Pratminus sedan 2000.

AKTUELLA UPPDRAGSGIVARE:
Sveriges Television, Socialstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Språktidningen, Vårt Göteborg, Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd), Jusektidningen, Göteborgs universitet, Logistikmagasinet.

TIDIGARE ANSTÄLLNINGAR:
Reporter SR/SVT Göteborg 1976, reporter Radio Skaraborg 1977, journalist på Miljöaktuellt och vik pressekreterare på Naturvårdsverket 1978, reporter Göteborgs-Tidningen 1979, reporter Arbetet Väst 1979, reporter TT Gbg 1979-1993, biträdande red chef TT Gbg 1993-1999, red chef TT Gbg 1999-2000.

OCH…
spelar inte golf, men tänker lära sig vågsurfa och lira saxofon, dock inte samtidigt.

GÖR JUST NU:

Våren 2018 innebar mycket jobb för Next Media, Göteborgs-Posten, Forte, Språktidningen med flera. Efter ett långt och härligt sommarlov ser hösten än så länge ovanligt lugn ut. Men det gör inte så mycket. Man kan alltid ”gå och fiska” även på hösten, med en massa bra böcker i bagaget.

REFERENSER:

Hans Bister, chefredaktör MRF:s tidning Motorbranschen:
Mats Fahlgren är en mycket driven journalist, som på ett lättbegripligt sätt kan reda ut komplicerade förhållanden och samband ­ och dessutom med ett rikt och varierat språk.”

Carin Smederöd, redaktör Göteborgs Stads nyhetssajt Vårt Göteborg:
”Mats är en erfaren, pålitlig och engagerad slitvarg i nyhetsfabriken.”

ARBETSPROVER:

Från slit till stil

Olof Lagercrantz var hyllad författare, kritiker och legendarisk chefredaktör. En språklig gigant. Och dyslektiker. Kanske var hans ständiga kamp med hoppande ord och bokstäver en nyckel till hans framgångar.

Publicerad i Språktidningen maj 2016.

http://spraktidningen.se/artiklar/2016/05/fran-slit-till-stil

Orden som vägrar byta färg

I alla språk finns uttryck som är så inbakade i sin kultur att de nästan är omöjliga att översätta. Hur bär sig översättaren åt då? Jag blev nyfiken på den frågan efter att ha läst Arundhati Roys bok Den yttersta lyckans ministerium, som förutom engelska innehåller ord på hindi, urdu, kashmiri, malayalam, sanskrit och pashto!

Publicerad i Språktidningen maj 2018

http://spraktidningen.se/artiklar/2018/05/orden-som-vagrar-byta-farg

Vokalfrossa på sköna Hawaii

Hawaiiskan har ett av världens kortaste alfabet: 13 bokstäver. Och alla ord slutar på vokal. Det har gett oss ord som ukulele, hula-hula och wiki. Men också humuhumunukunukuapuaʻa. Publicerad i Språktidningen augusti 2013.

Läs mer

Den sanna historien bakom kultlåten Vintersaga

I 30 år har låten Vintersaga tröstat svenskarna i mörker och kyla, på senare tid tjänar den också som Volvo-reklam. Men från början var den tänkt som tv-serie. Publicerad i Göteborgs-Posten 18 mars 2015.

http://www.gp.se/kulturnoje/1.2660324-den-sanna-historien-bakom-kultlaten-vintersaga

Skolans data om övervikt kan användas bättre

Alla skolbarn i Sverige mäts och vägs regelbundet, vilket gör skolhälsovården till en fantastisk källa för att följa övervikt och hälsa. Men siffrorna sammanställs inte på nationell nivå. Publicerat på Fortes webb i maj 2013

Läs mer

Små steg mot öppnare domstolar

Bara sex av tio svenskar har stort förtroende för våra domstolar, visade Förtroendeutredningen 2008 och lade fram en rad förslag. Vad har hänt sedan dess? En kort-kort uppföljning för Jusektidningen, publicerad i januari 2012.

Läs mer:

E-handeln går mot ständigt nya rekord

Idag kan allt handlas på nätet. Varannan svensk shoppar på internet minst en gång i månaden. Och mest handlar vi på måndag förmiddag! En lägesrapport om den svenska e-handeln, publicerad i Logistikmagasinet i december 2011.

Läs mer:

Här kan man köpa min bok Vardagsmysterier:

http://cdon.se/böcker/fahlgren,_mats/vardagsmysterier-26579199