Följ Lasses andalusiska betraktelser i G-P

Malaga 3

”Manuela bakom den röda receptiondisken på pensionat Villa Alicia i Malagas nordöstra villakvarter är lite trött den här torsdagen. Det har varit ännu en tidig morgon i frukostserveringen med kaffe och hit och bocadillos dit, och helgen känns fortfarande skrämmande avlägsen.” Så börjar den första av fem andalusiska betraktelser som Lars Hjertberg skrivit på beställning av […]

Läs mer »

Fatima Grönblad turnerar med cirkulär ekonomi

agodela

Efter sin medverkan i Naturskyddsföreningens bok Ägodela, har Fatima Grönblad bokats in för en rad föredrag runt om i landet. Nu närmast ska hon tala om cirkulär ekonomi på Borlänge Stadsbibliotek. Evenemanget äger rum den 21 februari och arrangeras i samarbete med Naturskyddsföreningen. Den 25 mars är hon en av talarna på ett heldagstillställning, när […]

Läs mer »

Månadens pratminus

hjarna

– Det är lite som att vi bara skulle ha tandläkare, men inga tandborstar.

Psykologen Oskar Henrikson berättar för Camilla Adolfsson i en intervju i tidningen Förskolan, att han gärna slår ett slag för förebyggande friskvård för hjärnan och att han tycker att det är synd att hans yrkesgrupp främst anlitas när den psykiska ohälsan redan är ett faktum.

Läs mer »

Det var vi som skrev elevcitaten …

gymval17-2

Tusentals Göteborgsungdomar har nyligen gjort sina gymnasieval inför hösten. Men hur många veta att det var Lars Hjertberg och Sofia Brax här på Pratminus Reportage som åkte runt på skolorna för att hitta alla  elevcitaten till katalogen?    

Läs mer »

Dubbla pratminus i rosa språktidning

spraktidningen-2-2017

Såhär på Alla hjärtans dag finns det dubbel anledning att läsa det nya, rosa numret av Språktidningen. Hela två Pratminusmedlemmar medverkar nämligen med artiklar i upplagan. Fatima Grönblad skriver om hur våra namn färdas och förändras över språkgränserna. Mats Fahlgren skriver om författaren Eija Hetekivi Olsson, som skapar helt egna ord i sina böcker.    

Läs mer »